Sirkka Kuula

Sirkka Kuula

Kuula Sirkka

Työskentelen viulunsoiton lehtorina Espoon musiikkiopistossa. Olen onnellinen voidessani tulla taas Savonlinnan musiikkileirille; tämä on jo kahdeskymmenes viides kesäni! Viulunsoittoa ja muuta sen ympärillä (kamarimusiikkia, orkesterisoittoa, viuluvalmennusta ja -teoriaa) olen opettanut jo vuosikymmenten ajan. Tulkaa siis mukaan oppimisen ja musisoinnin iloon!

Tässä taustatietoa itsestäni:

Olen opiskellut Sibelius-Akatemiassa (viuludiplomi 1981, kanttori-urkurin tutkinto 1982), sekä yksityisesti viulunsoittoa Lontoossa ja Budapestissa.

Annoin viuluensikonsertin Helsingissä 1985, Lontoossa 1989 ja New Yorkissa 1994. Olen lisäksi konsertoinut soolo- ja duokonsertein, erilaisissa kamarimusiikkiyhtyeissä ja kamariorkestereiden solistina Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Unkarissa sekä USA:ssa.

Olen toiminut viulunsoiton opettajana mm. Espoon ja Vantaan musiikkiopistoissa ja Ammattikorkeakoulu Stadiassa, sekä vuosina 1982–1996 viulunsoiton lehtorina Helsingin konservatoriossa. Vuosina 2003-2010 opetin musiikkia Vantaan kansainvälisessä koulussa. Vuodesta 2011 alkaen olen toiminut viulunsoiton lehtorina Espoon musiikkiopistossa. Olen myös luennoinut viulunsoiton pedagogiikasta useissa musiikkioppilaitoksissa, sekä opettanut erilaisilla kesä- ja mestarikursseilla eri puolilla Suomea.

Yhdessä pianisti Jerzy Gebertin kanssa julkaisimme Toivo Kuulan viulu-pianotuotannon kokonaislevytyksen vuonna 2003. Olen myös toimittanut Fennica Gehrmanin kustantamat Toivo Kuula -nuotit (viuluteokset, viulusonaatit, selloteokset, teokset alttoviululle ja kamarimusiikki) vuosina 2014-2017. Tänä vuonna ovat ilmestyneet Toivo Kuulan musiikin soitinnukseni jousiorkesterille.

Olen myös julkaissut joululevyjä ja tehnyt niiden lauluihin sanoituksia. Lisäksi olen ohjannut musiikkiohjelmia TV:lle.

Vuonna 2017 julkaisin pitkäaikaisen haaveeni, viulukouluni Suomalainen viulukoulu. Tämän viulukoulun tarkoituksena on esitellä viulunsoiton alkuopintoja niinkuin ne teen omien oppilaideni kanssa. Suomalainen se on siksi, että lähes kaikki musiikki on suomalaista. Olen itse suunnitellut metodilaulut ja niihin on laatinut pianosäestykset oopperalaulaja, moni-instrumentalisti Jyrki Niskanen. Pianosäestyksistä olen laatinut myös toisen viulun äänet, joten yhdessä musisoimaan päästään ensi hetkestä alkaen. Suomalaiset lastenlaulut ja suomalainen kansanmusiikki lisääntyvät soitto-opintojen edetessä ja metodilaulut esittelevät jatkossakin aina uuden, opittavan taidon. Viulukouluni on sittemmin täydentynyt kattamaan koko musiikkioppilaitosten perusopintojen oppimäärän, myös alttoviululle, muhalle (musiikin teoria), sekä orkesteri- ja yhteissoitolle.